Kvepalų tipai ir jų koncentracija

Kiek ilgai išsilaiko kvepalų aromatas priklauso nuo kvepaluose esančios kvapiųjų medžiagų koncentracijos ir gamybos metu naudotų medžiagų kokybės - kuo didesnė kvapiųjų medžiagų koncentracija ir kuo aukštesnės kokybės ingredientai kvepalų gamybai buvo naudoti, tuo aromatas laikosi ilgiau.

Norint sukurti norimos koncentracijos kvepalus, kvapiosios medžiagos yra skiedžiamos simondsijos (angl. jojoba) ar kokoso riešutų aliejais, etanoliu, vandeniu.

Pagal kvapiųjų medžiagų koncentraciją parfumerijos gaminiai yra skirstomi į grupes:

  • kvepalai (Perfume) - juose kvapiųjų mežiagų koncentracija būna 20-40 proc., todėl jie yra brangesni nei mažesnę koncentraciją turintys gaminiai, tačiau jų kvapas laikosi ilgiausiai.
  • parfumuotas vanduo (Parfum de toilette, Eau de parfum) - jo sudėtyje būna 10-30 proc. kvapiųjų medžiagų.
  • tualetinis vanduo (Eau de toilette) turi 5-20 proc. kvapiųjų merdžiagų.
  • odekoloonas (Cologne) - 2-3 proc. kvapiųjų medžiagų.

Griežtų ribų tarp parfumuoto ir tualetinio vandens nėra, tačiau to paties aromato parfumuotas vanduo visada būna labiau koncentruotas nei tualetinis vanduo. Įdomu, kad per atstumą jaučiamą aromato šleifą sukuria ne kvepalai, o tualetinis ar parfumuotas vanduo.

Tualetiniu vandeniu geriau kvėpintis dienos metu bei šiltuoju metų laiku, o vakarui bei žiemos metui rekomenduojama rinktis kvepalus ar parfumuotą vandenį.

Visi straipsniai