Kaip gydyti spuogus

Dažnai manoma, kad spuogai - tai tik kosmetinė problema (tuo dažnai tėvai bando įtikinti ir savo paauglius vaikus). Tuo atveju, jei žmogus dėl spuogų jaučiasi nepatogiai, dėl spuogų kyla psichologinių problemų, spuogus būtina gydyti. Sunkesnės spuogų formos gali palikti randus, kurie taip pat gali daryti neigiamos įtakos psichinei žmogaus sveikatai.  

Dažnu atveju spuogais atsikratyti yra išties paprasta - pakanka imtis tvarkingos ir sistemingos odos higienos - odą reiktų plauti bent du kartus per dieną, geriausiai ryte ir vakare. Jei oda labai riebaluojasi, ją periodiškai galima plauti ir dienos bėgyje. Odos prausimui reiktų naudoti antibakterinį muilą arba specialias priemones, skirtas riebiai ar spuoguotai odai prausti. Nuprausus veidą, odą reiktų patepti poras valančiu ir dezinfekuojančiu losjonu ar toniku. Spuogams maskuoti galima naudoti antibakterinį toninį kremą.

Spuogams gydyti skirtos priemonės kiekvieno žnogaus atveju veikia skirtingai  - tai, kas efektyvu vienam, gali sukelti nepageidaujamų pokyčių kitam. Prieš renkantis priemones nuo spuogų, geriausia pasitarti su kosmetologu ar dermotologu.

Esant sunkesnėm spuogų formoms, gali būti skiriamas bendrinis sisteminis organizmo gydymas antibiotikais, mechaninis ar cheminis odos valymas, odos valymo priemonės su antibiotikais, geriami antibiotikai ar kontraceptinės tabletės. Jei gydymas po 4-8 savaičių neduoda norimo rezultato, gydymą reiktų keisti.

Visi straipsniai